LEAF Award, IRPU, TalentGuide, Štipendiá pre stredoškolákov či LEAF Academy. Zorientovať sa vo všetkých našich aktivitách a jednotlivých programoch nemusí byť vždy najľahšie. Aj preto k vám chceme byť bližšie a pokračujeme v organizovaní workshopov a predstavovaní našej činnosti v regiónoch v rámci našich podujatí LEAF Day. Minulý týždeň sme vás navštívili v Nitre a v Poprade!

Prvý deň pod Zoborom

Utorok  v Nitre. Okolo deviatej hodiny ráno sa v knižnici Karola Kmeťka zbierajú študenti základných a stredných škôl spolu so svojimi učiteľmi. Za niekoľko desiatok minút ich príde takmer 80.

Prvým bodom programu je predstavenie našich programov. Pomáhajú nám naši absolventi, ktorým ďakujeme za to, že prijali naše pozvanie a o svojej skúsenosť s LEAFom posúvajú ďalej.

Za TalentGuide sa predstavil Martin Nemeček. 19-ročný chalan z Trnavy sa do programu, v ktorom pomáhame rozvíjať potenciál mladých talentov, prihlásil, aby si rozšíril podnikateľské obzory a spoznal ďalších aktívnych mladých ľudí. Pracuje na výrobe vlastného vákuového lisu. Jeden prototyp má už úspešne za sebou a predal ho do zabehnutého biznisu. Martin hovoril aj o tom, že sa venuje skautingu, herectvu a aktívne sa zaujíma a pomáha svojmu okoliu.

Benedikt Farkaš má len 17 rokov a v súčasnosti je tretiakom na bratislavskej strednej škole LEAF Academy. Medzi jeho záujmy síce patrí fyzika a aktívne sa zúčastňuje mnohých fyzikálnych súťaží, no vo voľnom čase sa venuje hlavne fotografii. V Nitre publiku rozprával o tom, ako je rád, že na Academy má možnosť a čas venovať sa svojim koníčkom. Vie nájsť podporu u učiteľov – mentorov, ktorí mu pomáhajú rozvíjať sa aj mimo učebných osnov.

Trojicu ukončil laureát LEAF Award 2019 Peter Kováč. 18-ročný rodák z Levíc získal cenu za svoj projekt Hlas Mesta. Cieľom jeho projektu bolo uľahčiť komunikáciu medzi mestským zastupiteľstvom a občanmi, a to prostredníctvom živej a inovatívnej online platformy. Vďaka nej sa ktokoľvek môže stať aktívnou súčasťou komunálnej politiky. Peter rozprával aj o tom, čo ho inšpirovalo, ako mu bol vzorom starosta islandského Reykjavíku a ako sa mu darí svoj projekt rozbiehať.

„Na LEAF Day sa mi veľmi páčilo. Bola to nová skúsenosť, ako rozvíjať svoje talenty. Poviem vám, na Slovensku máme veľa vzdelaných mladých ľudí, ktorí môžu meniť svet,“ hovorí žiačka z Nitry.

Workshop – hra alebo osobnostný rozvoj?

Po prezentáciách našich absolventov sme prešli k hlavnému bodu programu, k workshopom s našimi návštevníkmi. Žiakom rozdeleným do troch skupín naši lektori predstavili metodológiu Ikigai vychádzajúcu z japonskej tradície o tom, ako premeniť svoje sny na realitu a robiť správne rozhodnutia. Následne žiaci prichádzali s vlastnými nápadmi na projekty, ktoré by mohli pomôcť ich okoliu – opakovali sa podnety o tom, ako vytvoriť priestor pre spoločné stretávanie, študentské kluby, ale aj zlepšenie zdravotníctva či rozvoj turizmu.

Workshop pre učiteľov medzičasom viedla Viera Lasáková z nášho Individuálneho rozvojového programu učiteľov (IRPU), ktorý pomáha učiteľom ďalej rásť formou získavania spätnej väzby a mentorovania. Workshop Erb učiteľa bol zameraný na to, aby si učitelia uvedomili svoje silné stránky pri vedení svojich študentov. Učitelia si zamysleli aj nad tým, aké vlastnosti a hodnoty majú mať ich študenti, keď budú opúšťať školu.

„Som veľmi rada, že som tu bola. Spoznala som sa s novými ľuďmi a veľa som si toho uvedomila. Bolo to aktívne, zážitkové a prosto dobré.“ Žiačka z Popradu.

Druhý deň pod Tatrami

Po presune na Spiš začíname v stredu v krásnych priestoroch Tatranskej galérie v Poprade. Bývalá elektráreň zrekonštruovaná pre potreby umenia a stretávania je ideálna, program obdobný ako v Nitre. Účasť nás však príjemne prekvapila. Do Popradu za nami pricestovalo až 110 žiakov so svojimi učiteľmi z širšieho okolia.

Deň odštartovala prezentácia ďalších dvoch našich absolventov. Ako prvý hovoril Stanislav Jochman, ktorý získal LEAF Award za vývoj edukatívneho robota CING, ktorého chce rozšíriť do škôl ako pomôcku pri výučbe informatiky a robotiky. Spolu so svojou kamarátkou Veronikou chcú učiť deti zábavným spôsobom s ohľadom na nízke náklady. Publiku v Poprade Stano povedal, aké prekážky musel prekonávať, čo ho motivovalo začať, aj akým spôsobom mu LEAF Award pomohlo v ďalšej práci.

Druhým rečníkom bol mladý Marián Moravčík, ktorý z Liptova aj pochádza. Do nášho programu Talentguide sa prihlásil preto, aby svojimi projektami mohol lepšie pomáhať ľuďom a riešiť spoločenské problémy. Počas prezentácie hovoril o svojom projekte MedNenahradíš, ktorý má za cieľ propagovať, podporiť a povzbudiť slovenských včelárov a zlepšiť informovanosť o tom, prečo sú včely pre ekosystém tak dôležité. V lete 2019 bol Marián v rámci LEAF letných štipendií na škole Afrikan Leadership Academy v juhoafrickom Johannesburgu a teraz sa chystá študovať v Spojených arabských emirátoch.

Tak ako deň predtým, program pokračoval pásmom edukatívnych workshopov pre žiakov aj ich učiteľov. Záujem o LEAF Day nás mimoriadne potešil. V spätnej väzbe sme dostali množstvo chvály, ale aj podnety, ako sa do budúcna ešte zlepšiť.

Ak vás program LEAF Day zaujal a chceli by ste, aby sme prišli aj do vášho mesta, budeme radi, keď nám o tom dáte vedieť na adrese award@leaf.sk