Andrea je mladá a ambiciózna študentka University College London, ktorá  nie len, že je skvelou cyklistkou, držiteľkou zlatého ocenenia DOFE a absolventkou mnohých neformálnych programov, no je aj zakladateľkou rastúceho projektu Cieľožrút, ktorý pomáha deťom plniť si svoje ciele, a to pomocou superhrdinskej nástenky, hier a rôznych aktivít.

Popri všetkých jej aktivitách sa Andrea na začiatku apríla 2019 zapojila do mentoringového programu Talent Guide, v ktorom sa jej príbeh začal s jej mentorkou Andreou Šandorovou. Andrea posledné štyri roky robila konzultantku pre Boston Consulting Group. V rámci práce robila istí čas aj v New Yorku ako súčasť špecializovaného tímu.

Okrem toho sa začala zaujímať o startupovú komunitu v Čechách a radí českým startupom.

Čo sa v článku dozvieš:

  • Čo predchádza vzniku úspešného projektu ako je Cieľožrút
  • Ako neformálne vzdelávanie posúva ambicióznych študentov a ich projekty
  • Kam posunul Talent Guide Andreu a jej projekt



Ahoj Aďka. Ako ti počas strednej školy napadlo, že chceš pracovať na niečom, čo pomôže deťom rozvíjať sa a plniť si svoje ciele?

Je to celkom zaujímavý príbeh. Končila som akurát štvrtý ročník, počas ktorého som sa intenzívne venovala školskej firme, v rámci vzdelávacieho programu JA Slovensko – JA Firma. Naša firma nás veľmi bavila a na konci sme vážne rozmýšľali, či ísť s našim produktom podnikať. Veľa z nás chcelo ale veľká časť si nebola istá. Preto sme sa aj rozhodli s tým nepokračovať.

Ja som sa ale nechcela nudiť počas piateho roka na gymnáziu. Vedela som, že chcem robiť niečo zmysluplné, len som ešte nevedela čo. Vtedy bol začiatok júna.

Už si počul o projekte Cieľžrút? Je to rodinná kreatívna sada pre tvorbu nástenky cieľov a vízií, ktorá mení deti na ambicioznych mladých ľudí a rodičov na ich superhrdinov. Viac informácii o tom, ako cieľožrút funguje a čo obsahuje nájdeš tu:https://cielozrut.sk/

A ako si prišla na to, že Cieľožrút je to čo chceš robiť?

Na konci júna som sa prihlásila do programu Rozbehni sa! od Juraja Kováča, vtedy s trošku iným nápadom. Aj ten sa týkal motivácie, ale mal byť určený pre stredoškolákov a vysokoškolákov. No bol to vážne len nápad. Program Rozbehni sa! mi pomohol správne definovať cieľovú skupinu, ktorej viem so svojimi skúsenosťami naozaj pomôcť. Projekt som tak sústredila na základoškolákov vo veku 6 až 12 rokov. Už predtým som sa im totiž venovala počas športových sústredení z biatlonu a cyklistiky a doučovania ich v rámci dobrovoľníctva počas plnenia bronzovej a zlatej úrovne Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu

Ako posunul teba a tvoj projekt tvoja mentorka?

Za mentorku som v rámci TalentGuidu dostala Andreu Šándorovú.

Andrea mi pomohla najmä naplánovať si a úspešne splniť crowdfundingovú kampaň na projekt. Všeobecne som vďaka nej pochopila dôležitosť plánovania a určovania menších cieľov v rámci projektu. V rámci vzdelávania sa a kariéry mi zase pomohla naučiť sa správne si vyberať príležitosti. Toto všetko pomohlo môjmu projektu rásť.   

V januári 2019 bol Cieľožrút taký maličký projekt. Dnes to už taký maličký projekt nie je.

Aké to pre teba bolo, mať mentorku? Naplnilo to tvoje ocakavania?

Očakávania to určite prekonalo. Mala som celkom jasne určené, kam chcem počas Talent Guidu posunúť svoj projekt. Prekvapilo ma však, že mentoring prirodzene po crowdfundingu prešiel k tomu, že sme sa o Cieľožrútovi bavili menej. Prešli sme na také témy, ku ktorým som si nevedela definovať ciele a nemyslela som si, že sa o nich bude dať tak špecificky baviť.Čakala som, že samotný projekt ma bude rozvíjať aj po sebarozvojovej stránke.A neskôr sme sa vážne zamerali na sebarozvoj a veľmi ma to bavilo. Andrea totiž pracovala a momentálne študuje v medzinárodnom prostredí, v akom som sa začala pohybovať aj ja.

V čom to prekonalo očakávania?

Prekonalo to očakávania v tom, že toho bolo o dosť viac o čom sme sa nakoniec bavili, než Cieľožrút. Či to bola kariéra, sebarozvoj alebo iné.

Uvedomila som si, že sebarozvojové ciele nemusia byť presne definované. Ani sa to asi nedá.

Čo bolo na mentoringu ťažké?

Zo začiatku bolo trochu ťažké časové zladenie, ale všetko sa dalo vyriešiť efektívnou komunikáciou. Toho sme sa držali počas celého mentoringu.

Aké sú tvoje ciele teraz?

Chcem Cieľožrút v rámci Slovenska rozšíriť. Veľmi sa teším, že dnes máme už Cieľožrúta v každom kraji. No stále tu vidím obrovský potenciál a priestor sa posúvať. Možno rozširovať aj do Čiech alebo niekam inam.

Čo sa týka mňa, riešim teraz letnú stáž. Súčasne si chcem spraviť jasno v tom, čo chcem robiť. Študujem IT a manažment .Ťahá ma to do sveta startupov, ale rada by som mala skúsenosť aj z korporátnej spoločnosti. Najviac mi záleží na tom, aby som robila niečo s reálnym dopadom. Chcem aby moja práca mala zmysle, no nechcem  aby dávala zmysel len mne, ale aj tomu pre koho ju robím.

Ako ťa môžu čitatelia kontaktovať?  

Kľudne cez hociktorú sociálnu sieť alebo mail.

LinkedIn, Fb – Andrea Uličná

Insta – adkaulicna

Mail – adka.ulicna@gmail.com

A web Cieľožrúta www.cielozrut.sk

S Andreou sa rozprávala naša ambasádorka Lia Bartošová