Juraja vám viem predstaviť mnohými spôsobmi. Je skvelý pedagóg, spisovateľ, mentor, lektor a občas aj niečo iné. No už len fakt, že pracoval ako manažér šťastia o ňom hovorí, že to je najmä super človek.

No čo je pre Juraja okrem jeho najnovšej knihy najaktuálnejšie je, že sa začal intenzívne venovať mentoringu, aby mohol svojimi skúsenosťami a poznatkami pomôcť aj ostatným posunúť sa ďalej.

Ešte vám o ňom kľudne prezradím, že on sám vie celkom dobre narábať so slovami. Takže namiesto mojich parafráz, bude asi lepšie, keď si vypočujeme priamo Juraja.

Čo sa v článku dozvieš:

  • Kto je to ten mentor
  • Aký je mentoring z pohľadu mentora pedagóga
  • Prečo je super byť mentorom

Ahoj Juraj. Ako by si sa nám predstavil?

Som chalan, ktorý rád sníva a rád tieto svoje sny aj plní. Jedným z mojich splnených snov je, že som aktuálne mentor, pedagóg, spisovateľ a popri tom sa snažím byť ten, ktorý v školstve tvorí niečo pozitívne s priateľskou klímou, aby sme my (deti a dospelí) spolupracovali na lepšom svete a pozerali sa naň pozitívne.

Juraj Šimkovič so svojími kniha Naivná pedagogika; foto: Adrián Koníček

Spomenul si nám mentoring. Čo ťa viedlo k tomu s ním začať?

Mentoring ma zaujal ešte v časoch, keď som bol čisto učiteľ. Potom som pracoval v športovom manažmente a nemal som čas na žiadne vedenie (skoro ani seba). Pri návrate späť do školstva som si trochu ambiciózne povedal, že nechcem byť mentorovaný učiteľ, chcem byť mentor. Tak som napísal mail LEAFu. Po nejakom roku sa mi ozvali s tým, že otvárajú mentorský online inkubátor pre učiteľov, ktorí robia veci trochu inak a chceli by sa niekam posunúť.

Mentorovanie nie je jednostranná vec, pomáhame si navzájom obaja.

A ako to prebieha v mentor inkubátore?

Raz za mesiac sme mali stretnutie, na ktorom sme sa učili teóriu a navzájom sme sa mentorovali, dávali si feedback, bavili sa o veciach, ktoré nás stretli. Po roku som sa spýtal aké je pokračovanie. Zaujímalo ma, či viem naďalej zostať v inkubátore alebo či sa viem dostať do mentorského tímu. No a dnes som už v mentorskom tíme. Prešiel som si už samozrejme aj ďalšími školeniami. Momentálne mentorujem dve pani učiteľky a je to práca, ktorá ma napĺňa.

Mentori pre Individuálny rozvojový program učiteľa 2019 Foto: archív IRPU

Pamätám si, že si celkom nedávno dával na facebook status, v ktorom si ponúkal mentoring hocikomu kto má záujem. Ako sa to vyvinulo?

Začal som tento rok mentorovať a viem, že nie som v tom majster. Musím ešte veľa trénovať. Pýtam sa teraz otázky, ktoré som sa bežne v medziľudských vzťahoch nepýtal a zmenila sa aj formulácia otázok a to ako s ľuďmi komunikujem. Povedal som si, že by som chcel hodinu denne venovať dobročinnej aktivite a mentorovať ľudí, ktorí o to prejavia záujem. Prihlásilo sa mi asi dvadsať ľudí. Takže mi vychádzal približne jeden mentoring na pracovný deň. Niektorí ľudia vypadli, niektorí pokračujú. Teším sa z toho, že som začal v septembri a tie stretnutia sa už opakujú. A tí ľudia minimálne niečo spravili v oblasti, v ktorej sa snažia zlepšiť. Možno by sa bez tohto mentoringu v daných oblastiach nezlepšovali, alebo by v nich išli pomalšie. Niektorí si v mentoringu nastavia sami ciele, no to, že mi o nich hovoria v nich vyvoláva pocit zodpovednosti, keďže Juraj už o tom vie a už by som teda na tom mal pracovať. Veľmi sa mi páči rozvoj týchto ľudí a budem sa tešiť, keď budú mať ročný program za sebou.

Ja by som mentoring odporučil všetkým. Krásne je, že ak mentoring vychádza dobre, stáva sa, že sa z mentora stane aj dobrý priateľ.

Mal si už aj ty niekedy svojho vlastného mentora?

Takto oficiálne asi ešte nie. Veľmi v poslednej dobe uvažujem nad tým, že by som chcel mentora, aj nad tým kto by to mohol byť. No keď som ešte pôsobil u Saleziánov ako animátor, tak tu bola sestra Eva Rušinová, ktorá teraz pôsobí v Šamoríne a venuje sa mentoringu a kresťanskému koučovaniu. S ňou som viedol veľa rozhovorov a v období keď som riešil, či sa vrátim do školstva a akým smerom pôjdem, využila na mne niektoré koučovacie metódy a pomohla mi sa rozhodnúť. Nebolo to však postavené na pravidelných stretnutiach a cieľoch. Teraz vnímam, že mentorovanie nie je jednostranná vec. Pomáhame si navzájom obaja.

Takže by si mentorovanie odporučil aj iným?

Ja by som to odporučil všetkým.Krásne je, že ak mentoring vychádza dobre, stáva sa, že sa z mentora stáva aj dobrý priateľ.

Ak sa chceš o Jurajovi dozvedieť viac, môžeš ho zastihnúť na  sociálnych sieťach, alebo možno aj na niektorých podujatiach s LEAFom, ktoré sa budú o chvíľu realizovať.

Vaszília Bartošová