Ráno odštartovali naši mladi priatelia, ktorí už niečo s nami zažili. Biba, Peťo aj Ema sa rozhovorili o tom, čo vlastne v živote dáva ich hľadaniu a spájaniu školských vedomostí s praktickým životom energiu.

Na východe niečo je

Tí, ktorí hovoria, že tam nie je nič, sa mýlia. Nás tam čakalo 110 mladých „špongií“, ktoré od rána do popoludnia nasávali nové informácie, rozmýšľali ako zmeniť to, čo sa deje v Humennom, v Spišskej Novej Vsi alebo hneď vedľa- na košickom Sídlisku nad Jazerom. 

Počas workshopu sme si vyskúšali dizajnovanie riešenie, návrhy na zmenu a ďalšie zlepšovanie nápadov, s ktorými sme prišli. Technika brainstormingu, kedy neexistuje hlúpy nápad a technika spätnej väzby boli hlavné aktivity, do ktorých sa dievčatá a chlapci ponorili v spoločných aktivitách a prezentáciách ich práce. Feedback a neustále zlepšovanie vlastného nápadu sa zdá ako niečo jednoduché. Ale ak si to vyskúšate, pochopíte, že aj myslenie a dizajnovanie nového riešenia a hľadanie projektu, ktorý zmení svet je náročná práca. Učiteľky a učitelia ostaní „dospeláci“ zatial zostavovali svoj „erb“. Ich workshop im takto mal pomôcť pochopiť aký chce pedagóg vlastne byť a akí by chceli či mohli byť ich žiaci. Pripravujeme sa v našich školách a pri našich aktivitách na skutočný život. Osoba učiteľa je v tomto kľúčová. On ovplyvňuje a sprevádza svojich zverencov. A viac ako slovom formuje nové generácie tým ako to robím a akí sme.

Keď pripravujeme programy, pre našich účastníkov, je to vždy aj pre nás nové dobrodružstvo, pri ktorom sa aj my veľa dozvieme a naučíme. Vidíme, že to má zmysel a preto sa učíme a posúvam e aj my stále ďalej. Teória a poznania majú zmysel, ak sa dotýkajú reálnych potrieb, problémov. Výziev, ktoré prichádzajú do našich životom v našom čase a priestore. V našich školách, mestách, svete a životoch ľudí okolo nás

LEAF Day v Košiciach vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v sa v utorok 5.2. 2019 pre náš tím začal už v decembri. Príprava workshopu Design Thinking opäť prepojila naše jednotlivé programy. Spoločné úsilie študetnských aj učiteľských programov spolu s LEAF Academy a členmi marketngového tímu sa prejavili pri príprave jedienčného programu pre študentky, študentov a ich učiteľky, učiteľov či iných ľudí, ktorí pracujú s mládežou.

Okrem nás sa na LEAF Day pripravili aj naši priatelia z Kolégia Antona Neuwirtha, FLEXU, OZ VIAC, Duke of Edinburgh, Europe Direct či Iuventy a Nadácie otvorenej spoločnosti, ULET ale aj my z LEAF Award, Talent Guide, Leaf Academy, US Embassy, SAIA a ponúkali svoje príležitosti štúdia či rôznych programov, ktoré otvorené srdcia a hlavy potrebujú aby utíšili svoju zvedavosť dobrým obsahom, ktorý im pomôže rásť.

Nám sa v Košiciach páčilo. Bolo to tvorivé a podnetné uvažovanie. Na zmeny netreba čakať. Je veľa vecí, ktoré vieme meniť už teraz, napriek tomu, že sme ešte len študentky či študenti.