V Programe expertného dobrovoľníctva hľadáme mladých profesionálov, ktorí majú záujem venovať svoj čas, expertízu a skúsenosti dobrej veci a prepájame ich so zaujímavými organizáciami.

Príkladom je aj Nadácia Integra, ktorá okrem rozvojovej a humanitárnej pomoci v rôznych krajinách sveta prevádzkuje tiež pražiareň kávy s certifikáciou Fairtrade a e-shop Samay Coffee. Kávy, ktoré pražia, pochádzajú z Etiópie, Kene, alebo Kolumbie

Ako jedna z vyše 90tich organizácií využila Nadácia Integra príležitosť a prihlásila sa minulý rok do Programu expertného dobrovoľníctva. Snažila sa tak získať posilu navyše, aby mohla napĺňať svoju misiu ešte lepšie.

Ako však súvisí  rozvojová pomoc s pražením kávy?

V rozvojových krajinách si mnoho farmárov nezarobí ani toľko, aby uživili seba a svoje rodiny. Nevedia obchodovať, nepoznajú podmienky na trhu, čo využívajú veľkí obchodníci. Farmári im predávajú svoj tovar pod cenu a potom zápasia s biedou. Ich situáciu mení iniciatíva Fairtrade – spôsob obchodu, ktorý dáva príležitosť drobným farmárom v krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky, aby sa uživili vlastnou prácou za dôstojných podmienok.   

Martin Simon
koordinátor projektu Samay Coffee

S Martinom Simonom z Nadácie Integra, ktorý koordinuje program pražiarne Fiartrade kávy, sme sa porozprávali o tom, čo pre nich znamená a čo im prináša spolupráca s expertným dobrovoľníkom.

“Potrebovali sme pomôcť a posunúť sa v marketingu. Najmä v  online, ktorý sa často mení za behu. Nepripadalo nám múdre a efektívne, aby sme sami držali krok s týmito zmenami.” vysvetľuje Martin  dôvody, ktoré ich viedli k tomu prihlásiť organizáciu do programu.

A podarilo sa. Integra našla svojho expertného dobrovoľníka Riša Szabó. Ten sa o Programe expertného dobrovoľníctva dozvedel cez firmu, v ktorej pracuje (UniversalMcCann).

Martin, akú výzvu ste spolu s dobrovoľníkom Rišom riešili?

Zadanie bolo úplne iné ako skutočný výsledok. 🙂 Tak to už chodí, že v priebehu času sa mení situácia aj podmienky. Rišo sa však nezľakol. Je to expert. Vždy mu záležalo na tom, ako nám pomôcť a nakoniec sme teda spolu realizovali kampaň pre náš malý e-shop, v ktorom nadšencom spravodlivého a udržateľného obchodu ponúkame férové produkty ako napríklad kávu, čaj, či oriešky.

Čo sa vám zatiaľ spolu podarilo?

Podarilo sa nám vytvoriť kľúčové frázy, vytvoriť kampane, otestovať ich. Teraz v tej analytickej časti hľadáme spôsoby, akými naše produkty nasmerujeme k spotrebiteľom, pre ktorých sú určené.

Prvé stretnutie dobrovoľníka Riša s Matinom z Integry

Stretli ste sa počas projektu s nejakými problémami?

Odhryzli sme si na úvod trochu väčšie sústo a výrazne nás to zdržalo. Do projektu prichádzali aj ďalší ľudia a k niektorým veciam sme sa dostávali postupne. Napriek tomu si myslím, že nás to ako tím posilnilo. Teraz je pomer expertov a držiteľov projektu v pomere 1:1 a to, čo sa mi páči je, že vedieme dialóg. To nás veľmi posúva.

Čo bol najväčší prínos?

Asi že sme to nevzdávali. Stále sme k sebe našli cestu. Vytvorili sme tím. K Rišovi pribudla accountka Sisa, ktorá našu skupinku zorganizovala a postupne začali prichádzať výsledky. Dúfam, že tie najväčšie ešte len prídu.

Čo pre vás znamená práca s Rišom?

To, že je Rišo dobrovoľník, si občas musím pripomínať. Je skôr súčasťou tímu. Má oveľa väčší prehľad o tom, prečo robíme to, čo robíme. Myslím si, že sme sa obaja posunuli. Rišo má odstup, dokáže veci lepšie uchopiť a my už neočakávame zázraky. Skôr sa zameriavame na veci, ktoré môžu nášmu cieľu pomôcť aj v širších súvislostiach.

Čo si myslíte, že je základ úspechu práce s dobrovoľníkom?

Myslím, že u nás zafungovala chémia. Rišo je človek nadchnutý pre vec a o motivácii nebolo treba hovoriť a už vôbec niekoho presviedčať.

Hovorili sme stále otvorene a úprimne. A vždy pomáha humor. Nebrať veci až tak vážne.

Ste organizácia, ktorá rozmýšľa o zapojení expertného dobrovoľníka alebo profesionál, ktorý by rád venoval svoje skúsenosti pre dobrú vec?  Informácie o Programe expertného dobrovoľníctva nájdete na https://www.leaf.sk/dobrovolnici/.