Mozgy na správnom mieste – takto znie slogan Programu expertného dobrovoľníctva. V prípade Viktora Gregora a Miša Grňa, ktorí sa rozhodli svoje know-how a skúsenosti venovať ako dobrovoľníci Transparency International, to platí do bodky. Ako experti na dátovú analýzu pomáhajú zamestnancom organizácie naučiť sa lepšie pracovať s dátami. 


„Excel vie byť dobrý pomocník, ale zlý pán. začali školenie Viktor a Michal z Pixel Federation.  

Ich prvou aktivitou v rámci dobrovoľníckeho projektu bol na mieru šitý workshop. Prostredníctvom dotazníka najskôr zisťovali aktuálne znalosti práce s excelom u zamestnancov neziskovej organizácie, aby následne mohli školenie pripraviť naozaj ako personalizované vzdelávanie podľa potrieb a profilu každého jedného zamestnanca.

Naučili sme sa efektívnejšie pracovať s dátami a množstvo užitočných tipov aj trikov zhrnuli prínos prvého workshopu jeho účastníci.

V prípade projektov expertného dobrovoľníctva je veľmi dôležité plánovanie jednotlivých krokov, aby spolupráca bola efektívna a zmysluplná pre obe strany – dobrovoľníkov aj organizáciu. Preto Transparency International oceňuje, že dobrovoľníci už na ich prvom stretnutí mali pripravené návrhy konkrétnych krokov.  

Excelovský  workshop bol len prvým krokom v dobrovoľníckom projekte, ktorého trvanie je naplánované na jeden rok.   

V Transparency International sa už tešia na ďalšie stretnutia a nové zručnosti, ktoré, ako sami hovoria, sa im pri boji proti korupcii a kontrole mocných určite zídu. 

Ak by ste aj vy chceli pomôcť zaujímavej organizácii v oblasti, v ktorej ste doma, v Programe expertného dobrovoľníctva máme ešte stále niekoľko projektov, na ktoré sa dá prihlásiť. Pozrite si ponuku, možno váš mozog niektorá z nich chytí za srdce ? 

Viac o Programe expertného dobrovoľníctva zistíte na stránke programu. 

Zdroj obrázkov a info: Transparency International