Ako funguje dobrovoľníctvo na diaľku si vyskúšali dobrovoľníčka Lucia Lukačková a organizácia Creative Industry Košice (CIKE). Napriek tomu, že sa ani raz osobne nestretli, bola to obohacujúca spolupráca pre obe strany.


Ako názov napovedá, organizácia CIKE pôsobí v Košiciach a jej cieľom je vytvárať pozitívny dopad na spoločnosť. Z Košíc chce vytvoriť miesto, kde sa oplatí žiť vďaka kvalitnej kultúre, kreatívnemu prostrediu a inováciám. Lucia je mladá profesionálka, ktorá pracuje ako Innovations Specialist v Bratislave a s CIKE sa našli cez LEAF Program expertného dobrovoľníctva.

Lucia si pôvodne vybrala iný dobrovoľnícky projekt, ale na základe jej expertízy sme jej navrhli CIKE,  čo bolo podľa nej nakoniec veľké šťastie.

„Organizácia znela sympaticky a ešte viac ako CIKE znel zaujímavo projekt, ktorý sme išli riešiť – festival a konferenciu Art&Tech Days v Košiciach, čo je synergia dvoch mojich najobľúbenejších vecí v živote, umenia a technológií.“

Lucia ako dobrovoľníčka pomáhala konkrétne s marketingom a komunikáciou pre konferenciou Art&Tech Days, ktorú organizácia CIKE organizovala.

V prvom štádiu riešili zvýšenie povedomia, aby čo najširšiemu publiku v rámci Slovenska dali vedieť o festivale a o téme, ktorú prezentuje. V ďalšej fáze komunikácie s verejnosťou už riešili samotný predaj vstupeniek.

„Hoci sa to volá expertné dobrovoľníctvo, bolo od začiatku jasné, že experti sú na oboch stranách a že si budeme pomáhať navzájom. Mala som šancu robiť na niečom zaujímavom a úplne inom ako v bežný pracovný deň.“

odpovedá Lucia, na otázku, čo jej dala spolupráca s CIKE
Art&Tech Days KE

Spoločne sa v rámci tejto dobrovoľníckej spolupráce podarilo Lucií a  CIKE vymyslieť promo video. Vystupovali v ňom známe tváre vyjadrujúce sa ku nie veľmi diskutovanej téme, ktorá však naberá na popularite aj v našich geografických šírkach – umelej inteligencii. Lucia tiež pomohla s B2B segmentom, tvorbou balíčkov a prezentácií pre firmy.

Ako však spolupráca prebiehala, keď sa ani raz osobne nestretli?

„Naše spolupráce boli emailové a telefonické. Napriek tomu sme mali veľmi príjemnú kamarátsku atmosféru a mala som pocit, ako keby s babami robím už dlho.“

Komentuje Lucia spôsob ich komunikácie.

Za najväčší prínos spolupráce Janka Šargová, koordinátorka dobrovoľníckeho projektu z CIKE, považuje nezainteresovaný a viac „business“ pohľad dobrovoľníčky Lucie.

„Pochádza z úplne iného prostredia (business, aj geografického – BA), má iné kontakty, lepšie pozná spôsob, akým fungujú a pracujú predstavitelia korporácií. Za prínos vnímame aj to, že Luciu téma konferencie a spojenia art x tech zaujímala, preto sa vedela vyjadriť vecne aj k samotnému obsahu. Jej názor nebol iba názorom dobrovoľníka, ale stal sa podstatným a otváral nové diskusie k téme.“

Dobrovoľnícke projekty, a o to viac tie z kategórie expertného dobrovoľníctva, si vyžadujú určitý záväzok a časovú investíciu. Čo musela obetovať Lucia tomuto projektu?

“Kvôli dobrovoľníctvu som prišla o pár hodín týždenne na prokrastináciu ?”

Snažíte sa aj vy eliminovať čas, ktorý vám zostáva na prokrastináciu? Pozrite sa bližšie ako funguje Program expertného dobrovoľníctva tu.