Jaromír Sedlár (33) momentálne pracuje v LEAF Academy, kde vedie a vyučuje podnikavé líderstvo. Po tom, ako žil a pracoval na troch rôznych kontinentoch, je späť na Slovensku. Verí, že každý Slovák žijúci v zahraničí, ktorý chce zlepšiť našu krajinu, to spraviť môže, a nemusí to nevyhnutne znamenať sťahovanie späť na Slovensko.

Ako dlho ste žili v zahraničí pred návratom na Slovensko?

V roku 2001, keď som mal 17, som odišiel do Brna. Tam som bol 4 roky a išiel som do Ameriky, predpokladajúc, že tam zostanem len jeden rok. Nakoniec som ostal desať. Potom som strávil rok v Južnej Afrike. Takže dokopy som bol mimo Slovenska 15 rokov, z toho 10 rokov v USA.

Študovali ste, a aj pracovali, za hranicami Slovenska. Kde ste začínali?

Študoval som politickú vedu a medzinárodné vzťahy v Brne na Masarykovej univerzite. Potom som študoval organizačné líderstvo na Fort Hays State University. Následne som pracoval pre International Leadership Association a začal som PhD program na University of Texas, kde som sa zameriaval na stratégiu, manažment a líderstvo.

Čo vás život v zahraničí naučil?

Bude to znieť ako klišé, ale naučil som sa oceniť krásu Slovenska. Človek musí odísť od slovenských hôr aspoň na päť rokov, aby si uvedomil, aké krásne sú. Myslím si, že keď ste v zahraničí, ste schopní pozrieť sa na našu krajinu s odstupom. Uvedomíte si, aký obrovský svet je okolo nás, a že my sme len malé miesto v relatívne malej strednej Európe. Ale napriek tomu, že sme malí po geografickej stránke, neznamená to, že nemôžeme byť dôležitými a meniť svet.

Po všetkých týchto rokoch, čo vás primälo vrátiť sa späť na Slovensko?

Neprišiel som na Slovensko. Prišiel som pracovať pre LEAF Academy. A to je pre mňa dôležité. Lebo človek sa môže na návrat na Slovensko pozerať ako na charitatívnu činnosť či povinnosť. A určite je miesto aj pre to. Ale na LEAF Academy je úžasné, že je pre mňa momentálne tým najlepším miestom na svete, ak chcem zmeniť spôsob vzdelávania na stredných školách. O čo by sme sa mali ako krajina usilovať, je, vytvoriť príležitosti svetovej úrovne, o ktoré by mali záujem ľudia z celého sveta, či už Slováci alebo niekto iný.

V LEAF Academy ste učiteľom podnikavého líderstva (entrepreneurial leadership). Čo tento predmet pre vás znamená?

Začiatok niečoho nového, na čom záleží. EL má dve časti. “E”, reprezentuje podnikanie, a to je to, čo robíme. Začíname niečo nové, niečo, na čom záleží, ako som už povedal. Tá “L” časť, líderstvo, znamená rozvíjať ľudí okolo a zároveň aj seba.

Pred tým, ako ste dostali ponuku pracovať pre LEAF Academy, rozmýšľali ste nad návratom na Slovensko, alebo ste sa zameriavali na svoj život v zahraničí?

Zaujímavé je, že keď som išiel do USA, myslel som si, že tam zostanem len jeden rok. Nikdy som si nevedel predstaviť žiť tam. A robilo mi to aj problém, veľmi som chcel ísť naspäť. No po toľkých rokoch som sa dostal do bodu, kde som si organizoval svoj život okolo faktu, že budem žiť v Spojených štátoch. Je zaujímavé, ako sa život vyvíja. Ako som dokončoval svoje PhD, rozhodoval sa na nad možnosťami, kde pracovať a hľadal som miesto, kde by sme sa ako rodina usadili. A z ničoho nič, prišla ku mne táto príležitosť.

Aké boli vaše prvé myšlienky keď ste sa o LEAF Academy dozvedeli?

Že je to veľmi zaujímavé. Zopár vecí, ktoré pre mňa LEAF Academy spravili ešte atraktívnejšou, sa udiali v tom istom čase. Nikdy som si nemyslel, že budem učiť na strednej škole, ale potom som sa rozprával s kamarátom, ktorý mi povedal, že rozvíjanie študentov na strednej škole je v jeho očiach efektívnejšie a zmysluplnejšie ako na univerzite. A tým mi vložil chrobáka do hlavy.

V tom období aj môj syn nastúpil do školy, a napriek tomu, že navštevoval veľmi dobrú školu v Texase, všimol som si, že školstvo pre žiakov nefunguje. Školy by tu mali byť a fungovať pre žiakov, nie žiaci pre školy. Práve toto zvýšilo moju motiváciu ísť do školstva. A vtedy prišla aj táto príležitosť.

Ako by ste opísali LEAF Academy v troch slovách?

Potenciál. Ambície. A na to tretie si počkajte.

Aký je váš pohľad na Slovensko, na život a prácu, odkedy ste sa vrátili späť?

Milujem každý deň v LEAF, prácu si užívam. Čo sa krajiny týkam, vidím, ako veľa sa zlepšilo. Ale mám pocit, že je tu veľa nevyužitého potenciálu. V celej krajine, a aj v Bratislave. Niektorým ľuďom sa to nebude páčiť, ale keď sa zamyslíte, Bratislava nie je svetová destinácia na mape niečoho – kultúry alebo inovácii. Sú tu kvety excelentnosti, ale nie záhrada. To, na čo sa potrebujeme zamerať, je spôsob, ako z Bratislavy, zo Slovenska, spraviť destináciu, ktorá je vyhľadávaná. A sme na správnej ceste.

Ako ovplyvnilo sťahovanie vašu rodinu?

Sme traja ľudia, pričom každý z nás sa narodil v inej krajine, na inom kontinente a má iný materinský jazyk. Už len zvládnuť toto je zaujímavé. Jednu vec, ktorú som sa naučil, je, že čím je môj syn starší, tým je sťahovanie ťažšie. Ale našli sme veľmi dobrú školu, tak nakoniec všetko dobre dopadlo.

Čo môže Slovákov prilákať naspäť domov?

Dobré príležitosti. Taktiež je to o tom, aký pohľad na Slovensko ľudia majú. Ak majú pocit, že krajina je na správnej ceste k zlepšeniu a k úspechu, začnú o návrate premýšľať omnoho viac. Je to ako lákanie investorov, krajina musí byť atraktívnou. Pravdaže, tam je vždy tá možnosť dať ľuďom peniaze, aby sa vrátili, no zostanú tu vďaka tomu dlhodobo? Asi nie.

Myslím si, že to záleží na celom prostredí. Spôsob, akým Slovensko funguje. Takisto si myslím, že ak ľudia v zahraničí vidia, že tým, ktorí sa vrátili, sa darí a sú úspešní, môžu vidieť návrat späť ako skvelý nápad.

Naplánovali ste si dokedy budete na Slovensku?

Nie. Naučil som sa, že človek si nemôže plánovať život príliš dopredu.

Myslíte si, že Slováci v zahraničí môžu pomôcť zlepšiť našu krajinu bez toho, aby tu žili?

Pravdaže. Ak chcete spraviť niečo pre Slovensko, tak to spravte. Ak učíte na univerzite, spojte sa so Slovákmi, ktorí tam študujú alebo príďte učiť na letné školy na Slovensku. Ak máte vlastnú firmu, ponúknite stáže mladým Slovákom. Je to o individuálnom prístupe. Ak chcete niečo urobiť, tak to spravte.