Rozhovor

Viktor Gregor pracuje ako data scientist. V minulosti cítil, že má čas, ktorý chcel zmysluplne využiť, a tak pomôcť spoločnosti a sebe. Teraz je expertný dobrovoľník, mentor, účastník Krúžkov a popri tom aj hrdý otec. A ukazuje, že všetko sa dá stíhať.

 

Kedy si prvýkrát počul o LEAFe?

Reálne si nepamätám, kedy to bolo prvýkrát, ale nejakým spôsobom sa ku mne táto informácia dostala. Pôvodne som LEAF vnímal ako organizáciu, ktorá oslovuje Slovákov v zahraničí a snaží sa im ponúknuť zaujímavú príležitosť aj doma. Medzi týchto Slovákov som patril aj ja. Študoval som na Erasme v Nórsku a potom na skrátenom magisterskom programe v Amsterdame. Domov som sa však plánoval vrátiť aj bez nejakej inej motivácie.

Ktorý program ťa teda zaujal na toľko, až si v ňom začal pôsobiť?

Bolo to v minulej práci, v softvérovej spoločnosti Pixel Federation, keď mi kolega povedal, že sa rozbieha expertné dobrovoľníctvo. Mal som s ním dobré skúsenosti ešte z čias, keď som bol mladý, a preto mi to prišlo ako zaujímavá aktivita. Bolo to niečo iné a lákalo ma spoznať ľudí. Jednoducho super spojenie (úsmev).

Obyčajné dobrovoľníctvo ťa predtým nezaujímalo?

Dobrovoľníctvo predtým prebiehalo tak, že idem upratať park či pomôcť seniorom, čo vie však každý z nás, kto má čas. Expertné dobrovoľníctvo mi však prišla správna voľba, keď som už mal nejakú kariéru, kde som sa naučil veci, čo nevie každý. Išlo tak o efektívnejší spôsob, ako viem v dobrovoľníctve pomôcť. Práve táto idea sa mi páčila. A do toho prišlo, že Transparency International Slovensko hľadalo analytickú pomoc.

V Transparency teda išlo o tvoje prvé expertné dobrovoľníctvo, čo si mal na starosti?

Do Transparency som sa prihlásil  s vtedajším kolegom, a tak sme dobrovoľnícky u nich robili nakoniec dvaja. Pomáhal som im pracovať s dátami, s databázami, komunikovať dátové výsledky, robiť s Excelom… Najväčšiu pridanú hodnotu však mali workshopy.

20 rokov Transparency International WEB-90 – kópia (2)

 

O čo išlo?

Robili sme rôzne workshopy na Excel a tiež workshop o vizualizácii dát, čo ma veľmi bavilo. Aj ja sám som si musel danú tému viac naštudovať a spracovať. Cieľom workshopov bolo čo najefektívnejšie odkomunikovať informácie pomocou grafov a dát. Keď teraz vidím, aké dáta Transparency komunikuje smerom von, tak vidím ten progres a teší ma, že som k tomu mohol pomôcť.

Znie to super, keď vidíš výsledky svojej práce. Veľa ľudí si však kladie otázku, ako budú expertné dobrovoľníctvo pri svojej práci stíhať. Ako to bolo u teba?

Ja som vedel, že sa to stíhať dá. Bol som dobrovoľník už na škole, bavilo ma to a prišlo mi to ako zmysluplné naplnenie času. Vtedy som ešte nemal rodinu, tak to bolo jednoduché. Chcel som pomáhať v tom, čo viem najviac, nie to, čo viem robiť priemerne. Potešilo ma preto, že niekto hľadal expertného dobrovoľníka na moju expertízu a tiež to, že som Transparency poznal. Bol to tak absolútny „fit“ vo všetkých smeroch a ponuka, ktorá sa neodmieta.

Ukazuješ teda, že aj pomoc spoločnosti sa pri normálnej práci dá zvládať.

Áno, bola to však postupná cesta. Nestalo sa to tak, že by som zo dňa na deň venoval dobrovoľníctvu štyri hodiny. Keď som však niečo robil druhýkrát, tak som to vedel robiť rýchlejšie. Môžem o sebe povedať, že nie som ani veľmi ambiciózny a usilovný, mám rád pohodu v živote a nikdy som to takpovediac nehrotil (úsmev).

S Transparency však tvoje expertné dobrovoľníctvo neskončilo, čo prišlo ďalšie?

Po Transparency som sa dostal k zopár menším veciam až som začal spolupracovať priamo s platformou Growni. Nastavil som databázu a pre tím GROWNi urobil aj workshop. Učil som SQL, čo je základný jazyk spracovania dát, a to ľudí, čo vôbec neprogramovali. Dopadlo to však super. Urobil som dva workshopy a oni zrazu vedeli robiť základné úlohy. Teraz, keď sa ma pýtajú otázky ohľadom dát, im už stačí len poslať skript a to je skvelé.

Vyzerá, že máš taký balans. Nie sú to tak iba dáta, ale i práca s ľuďmi.

O práci s ľuďmi som vždy hovoril, že ju nechcem robiť (smiech). Baví ma však učenie, keď môžem niekomu niečo vysvetliť a následne sa to naučí aj on. Je lepšie niečo skutočne vedieť, než byť  odkázaný na pomoc. Samozrejme, pri všetkých časových možnostiach.

Viktor skolenie excel dozor ucastnikov2

 

Spomínaš GROWNi, ako vôbec hodnotíš vznik tejto platformy?

Presne niečo takéto mi v minulosti chýbalo. Mal som chvíle, keď ma samotná práca až tak nenapĺňala, i keď ma bavila. Cítil som, že som mal dosť času, ale nevyužíval som ho naplno a chcel som robiť niečo, čím by som spravil niečo užitočné pre spoločnosť. S GROWNi je to tak pre ľudí s podobnou motiváciou omnoho jednoduchšie. V akejkoľvek etape v živote si tak môžem pozrieť stránku a nájsť tam milión príležitostí. A o tom to je. Spájať ľudí, ktorí chcú odovzdať svoj čas vzdelanie a tí, ktorí ho naopak vedia správne využiť.

Členov GROWNi je skutočne dosť, platforma sa stále rozrastá. Čo by si odporučil tým, ktorí stále zvažujú či je to pre nich expertné dobrovoľníctvo tá správna voľba?

Ak má niekto obavy z toho, či by to stíhal, tak nech to jednoducho skúsi a uvidí. Samozrejme, nie je rozumné sa prihlásiť na 100 projektov a na 98 z nich sa vykašľať. Ja som sa vždy hlásil na tie projekty, ktorým som chcel venovať nejaký čas. Dobrá rada pre dobrovoľníka je si na začiatku zadefinovať, koľko hodín viem tomu v najbližších týždňoch venovať. Potom to závisí od dohody s organizáciou, či sa navzájom stretnú ich požiadavky.

Čo konkrétne prinieslo expertné dobrovoľníctvo tebe? Okrem spomínaného zmysluplného trávenia času.

Je toho viac. Najprv ma určite potešilo, keď tá spolupráca vyšla a obohatila tak môj život. Musia ma však baviť aj aktivity, s ktorými dobrovoľnícky pomáham, ako už spomenuté workshopy. V neposlednom rade sú to aj ľudia. V prípade Transparency som chcel spoznať ľudí, ktorí ju tvoria a to sa mi aj podarilo. Keď si človek vyberie niečo, čo ho zaujíma, tak je veľká šanca, že stretne nových ľudí s  podobnými záujmami, čo je vždy dobrá vec.

S LEAFom však tvoje skúsenosti pri dobrovoľníctve nekončia. Pôsobíš aj v Krúžkoch, programe pre profesionálny a osobnostný rast. Čím ťa zaujali?

Bolo to ešte pred pár rokmi, keď som robil pre Transparency a v Krúžku som doteraz. LEAF je skutočne organizácia, kde všetko, čo robíte má nejaký zmysel. V Krúžku som stretol zaujímavých ľudí, čo je najväčšie plus. Navyše, bola to i taká moja výzva.

Viktor excel hands on

 

Aby toho nebolo málo, pôsobíš aj vo vzdelávacom programe Butterfly effecte. V ňom máš čo na starosti?

Keď program začínal, pracoval som v Pixel Federation, ktorý stojí pri jeho zrode a pôsobím tam ako mentor. Je to tiež skvelý program. Teraz som síce menej aktívny, lebo nepotrebujú stálu pomoc človeka z dátovej oblasti, ale skôr grafikov či dizajnérov. Ale áno, aj s týmto programom som prepojený.

Si teda príkladom, že jedným programom sa to v LEAFe nemusí skončiť a vieš odovzdávať svoje skúsenosti nielen ako expertný dobrovoľník, ale aj ako mentor.

Ani som si neuvedomil, že to všetko je poprepájané a spája sa s LEAFom. A práve to je super. Urobíš hocijakú maličkú vec v nejakom programe a zrazu sa ti môžu otvoriť dvere niekam inam. Nikdy by som nepočul o Krúžkoch, nespoznal zaujímavých ľudí či nenetworkoval na vianočnej LEAF party. Niekedy som mal pocit, či si to vôbec zaslúžim. Raz som ako dobrovoľník pomohol jednému človeku a za to ma pozvali na rôzne miesta. Niekedy som cítil, že som dostával viac, než som vôbec dával. Až príliš veľa, z čoho som bol a som príjemne prekvapený. Takže aj osobne sa mi to skutočne oplatí (úsmev).

Ako vôbec vyzerá tvoj bežný deň? Pôsobíš v spoločnosti Superscale ako data scientist.

V tejto práci robím niečo podobné ako som robil v Pixel Federation. Stále je to gaming. Robíme služby pre ostatných vývojárov hier, hlavne mobilných. Máme prístup k množstvu dát z hier a vďaka tomu vieme robiť dobré, všeobecné riešenia, ktoré fungujú pre veľa firiem. Ide o dátové riešenia, predikcie, optimalizácie, personalizácie… Čo sa týka času, pracujem na trvalý úväzok približne od 9. do 17. hodiny a všetky tieto veci robím vo svojom voľnom čase buď večer alebo cez víkend. Myslím si, že keď je človek zamestnaný a nemá úplne náročnú prácu, ako byť CEO nejakej spoločnosti, tak sa všetko dá stíhať.

Je ešte niečo, čo by si chcel vyskúšať, či už v rámci LEAFu, GROWNi alebo je nejaká firma, ktorej by si chcel ešte pomôcť?

Nejak konkrétne som nad tým nerozmýšľal. Keby som sa však teraz dozvedel o nejakej zaujímavej organizácii, ktorej by som mohol pomôcť, tak sa treba už len dohodnúť a nájsť si na to čas. Super je, že už mám pripravené nejaké materiály z predchádzajúcich dobrovoľníctiev, takže aj tá príprava je o to rýchlejšia.

Máš nejakú osobnú víziu, čo by si chcel dosiahnuť?

Rozmýšľal som, či by som sa nechcel viac venovať workshopom čiastočne profesionálne ako lektor. Práve lektorovanie a učenie ma v budúcnosti najviac láka. V svojej hlavnej práci sa zas snažím byť čo najväčším expertom v odbore. Nikdy ma nelákali manažérske role, tým som sa vyhýbal, ale chcel som sa v svojej expertíze zdokonaľovať a vedieť toho čo najviac. V svojej budúcnosti by som bol rád, keby som robil niečo, čo má zmysel pre spoločnosť nielen ako dobrovoľník, aj počas normálneho zamestnania. Uvidíme, čo príde.

Ďakujeme za rozhovor a držíme palce ?