Oto je úspešný mladý podnikateľ a regionálny politik, ktorý stále pracuje na svojom rozvoji. Akú úlohu v tom zohráva jeho účasť v LEAF programe DELTA, ktorý sa zameriava na rozvoj líderských zručností?

 

Odišiel si z najväčšej slovenskej PR agentúry, venuješ sa skôr malým projektom, doslova hovoríš, že si “ in love with small businesses”. Čo je výhodou robiť malý vlastný projekt oproti práci vo väčšej organizácii? Máš jednovetovú radu, čo Tebe najviac pomáha pri rozbehu projektov ?

Tu sa asi nedá jedna univerzálna rada, vždy sa to líši projekt od projektu. Ale vždy v začiatkoch pomáha hlavne dobre si rozdeliť s kolegami/partnermi úlohy a začať makať 🙂 A byť pripravený na veeeľa problémov. A rýchlo ich riešiť.

Okrem toho, že podnikáš, angažuješ sa aj v miestnej politike. Si mestským poslancom v Prievidzi. Prečo si vstúpil do politiky?

Mňa politika fascinuje asi od 10 rokov. Veľmi živo si pamätám voľby v roku 1998 a o ako veľa vtedy išlo. Potom som začal čítať denodenne noviny, zaujímať sa intenzívne o politiku a aj som ju študoval nakoniec.

Politika dokáže veľmi veľa zmeniť a priniesť pozitívne zmeny. Vždy som bol alergický na cynizmus a pesimizmus v súvislosti s politikou na Slovensku.

Teraz som nezávislý mestský poslanec v Prievidzi a spoznávam ako reálne funguje komunálna politika. Práve pracujem na akomsi zozname praktických inšpirácií zo Slovenska aj zo sveta, ktoré by sa dali jednoducho presadiť v mestách a obciach. Príde mi to tak, že vo väčšine miest to ide na zotrvačnosť bez väčšej vízie a zaseknuté v 90. rokoch.

Jedno z pravidelných stretnutí účastníkov programu.

Na akom projekte v rámci programu DELTA robíš a čo ste si dali za cieľ, že bude úspešným výsledkom ?

S kolegom Michalom sa snažíme pomáhať INESS s ich projektom Cena štátu, aby sa efektívnejšie rozšíril medzi stredoškolákov a ich učiteľov. Úspešným výsledkom bude hlavne to, keď o verejných financiách a tom ako fungujú bude vedieť stále viac a viac študentov a tým pádom aj viac pochopia, ktoré sľuby politikov sú reálne, a ktoré úplne mimo.

Čo plánuješ v najbližšej dobe? Čo by Ťa potešilo vidieť takto o rok?

V najbližšej dobe ideme otvárať novú prevádzku NYC Corner v Bratislave a intenzívne diskustujeme so záujemcami o frančízu zo Slovenska a Česka. Najviac by ma potešilo, keby je o rok firma zabehnutá, s novými pobočkami, s kvalitným tímom a ja sa môžem pustiť do niečoho ďalšieho 🙂

Máš už skúsenosti z viacerých marketingových projektov, podnikateľských aktivít aj z politiky. Čo očakávaš, že skúsenému človeku prinesie program Delta?

Program Delta je jedinečne koncipovaný a inovatívne pomáha pomerne rozmanitému spektru ľudí ešte viac napredovať. Alebo sa viac spoznať.

V mojej krátkej kariére mi najviac pomohlo, keď som si uvedomil čo je pre mňa prínosné a čo skôr toxické. Myslím, že Delta pomáha hlavne odhaľovať toto a to je veľmi veľmi cenné.

V neposlednom rade je to priestor, kde som stretol úžasných a šikovných ľudí. A kouči a trenéri sú to TOP zo Slovenska či sveta. A vôbec nie je nudní a povrchní ako som zažil inde. 🙂

Kick-off pilotného ročníka programu Delta

Kto sú podľa Teba ľudia, ktorí by sa mali prihlásiť do programu Delta, lebo pre nich môže byť zaujímavý?

Každý, kto sa nebojí nazrieť hlboko do seba a byť k sebe maximálne úprimný. A potom dostane niečo veľmi cenné, čo mu/jej pomôže žiť kvalitnejšie a pracovať lepšie a pokojnejšie.

Keď si vyberáš rozvojový program – čo by mal spĺňať – podľa čoho si si vybral program Delta?

Musí byť za ním kvalitná organizácia. A šikovní ľudia, ktorí ho vytvorili alebo v priebehu programu tvoria. Ďalej je dôležité, aby to nebola masovka, ale umožňoval hlbšie ponorenie. A samozrejme kolegovia účastníci. Čim viac rozmanití a z rozličných sfér – tým lepšie. 🙂