Barbora “Baška” Janáková je marketingová špecialistka, jedna zo zakladateliek značky Pucle a v neposlednom rade srdcom a mozgom expertná dobrovoľníčka. K dobrovoľníctvu mala podvedome blízko odjakživa. Pomáhala rôznym neziskovým organizáciám zameraným hlavne na umenie a podporu sociálne slabších. Jej posledná dobrovoľnícka aktivita bola cez náš Program expertného dobrovoľníctva, kde naplno zapojila svoju mozgovú kapacitu a skúsenosti, ktoré doteraz vo svojom obore nadobudla. Pomáha organizácií Aj Ty v IT, ktorá  podporuje a motivuje dievčatá k štúdiu informatiky a následnému zamestnaniu sa v danom odbore.

Prečítaj si viac o jej skúsenosti: 

  • ako sa k expertnému dobrovoľníctvu dostala 
  • na čom v rámci projektu pracovala 
  • čo jej to dalo 
  • a od CEO organizácie Aj ty v IT, Petry Kotuliakovej, sa tiež dozvieš viac o tom, aký prínos mala Baška pre ich organizáciu. 

Baška, prečo si sa do Programu expertného dobrovoľníctva prihlásila? 

Baška Janákova
expertná dobrovoľníčka

Vnútorne som cítila, že by som chcela smerovať svoje vedomosti k niečomu, čo má zmysel. V danom čase som pracovala v korporáte a súčasne som si rozbiehala vlastnú firmu, no mala som pocit, že potrebujem projekt, pri ktorom sa viem zamerať pár hodinami denne na niečo iné. Vtedy som narazila na ponuku expertného dobrovoľníctva a tak som sa rozhodla prihlásiť. 🙂

Ako si objavila dobrovoľníctvo?

K nemu mám nejak podvedome blízko asi odjakživa a vždy som sa snažila byť nápomocná tam, kde to išlo. Často to asi aj tak býva, že si ľudia na korporátnych pozíciách hľadajú aktivity v dobročinnej sfére. Takéto aktivity nám potom dodávajú balans v živote. 🙂 A tak to asi má byť. 

Prečo si pomáhala práve organizácií Aj ty v IT?

Vizuál kampane Aj Ty v IT
„Venuj Vedomosti“

Pre mňa je IT vo svete žien veľmi silná téma a súčasne je to téma, o ktorej je potrebné rozprávať. Preto som bola neskutočne vďačná, že som sa mohla pridať práve do tímu Peti Kotuliakovej. Myslím si, že akákoľvek aktivita, ktorá podporuje mladé šikovné baby v tom, aby sa nebáli učiť nové veci a mali bližšie k počítačom, je veľmi krásnou aktivitou.

Aj ty v IT má neskutočný počet aktivít pre dievčatá od toho najnižšieho veku až po dospelé ženy, ktoré cítia potrebu zmeny a chcú sa niečo naučiť. Mňa toto veľmi teší, pretože sama sa rada učím nové veci a pamätám si pocit, keď som začínala a taktiež som veľakrát nevedela, ako čo spraviť a takéto workshopy by mi veľmi pomohli. Najlepšie na tom celom je to, že sa Aj ty v IT pomaly rozrastá po celom Slovensku a tým pádom čím ďalej tým viac dievčat dostáva možnosť zažiť niečo nové a niečo nové sa naučiť.  

Ako prebiehala vaša spolupráca?

Petra z Aj Ty v IT a ich dobrovoľníčka Baška

V našom prípade to bolo takmer osudové stretnutie plné okamžitých nápadov. Zo začiatku sme sa snažili uchopiť koncept a dohodnúť sa na téme kampane a jej smerovaní. Následne sme sa do nej pustili. Výbornou grafickou oporou plnou plodných nápadov nám bola grafická dizajnérka Barbora Rozložníková, ktorú som si prizvala do spolupráce, a ktorá celej myšlienke dala to správne smerovanie a vizuál 🙂 Okrem vizuálov sme sa pustili do blogových článkov a máme aj ďalšie plány, ako ďalej posúvať daný projekt.

V dobrovoľníckej spolupráci je celkom jasný prínos dobrovoľníka pre organizáciu. Na druhej strane, dalo aj tebe zapojenie sa do tohto projektu niečo nové?

V prvom rade som spoznala úžasných ľudí s neskutočnou energiou a chuťou robiť niečo dobré. Sadli sme si spolu ako ľudia a ja som bližšie spoznala koncept Aj ty v IT, ktorý mi úprimne prirástol k srdcu. Naučila som sa veľmi veľa o tom, ako fungovať a ako je dôležité plánovať si aktivity a mať všetko skoordinované.  

Čo ťa to stálo?

Nestálo ma to absolútne nič, naopak mi to dalo veľmi veľa vedomostí, a pre mňa veľmi veľa dôležitých rozhovorov, ktoré som mala s Peťou

Chceš ešte niečo povedať?

Určite odporúčam Expertné dobrovoľníctvo každému, kto verí, že veci sa nemajú robiť iba pre peniaze, hľadá nové výzvy a chce poznať podobne naladených ľudí. Myslím si, že snaha pomáhať iným aspoň v takomto mále, ako sú naše vedomosti, prispieva k lepšej spoločnosti a na tom momentálne veľmi záleží


Petra Kotuliaková
CEO Aj Ty v IT

Spýtali sme sa aj Petry, čo priniesla spolupráca s Baškou samotnej organizácií: 

„S Baškou sme vytvorili kampaň na získanie nových lektorov, ktorých v AJ Ty v IT potrebujeme najviac. Kampaň je nadčasová (obsahovo aj vizuálne) a oslovujeme ľudí hľadajúcich náplň svojho života. My im túto náplň ponúkame vo forme vedenia našich workshopov. Snažíme sa teda podchytiť ľudí, ktorí chcú pomôcť, ale nevedia, ako a kde.

Baška mala nad vecami nadhľad tým, že nebola ponorená do dennej exekutívy. Vedela nám tak navrhnúť a vytvoriť krásnu a čistú kampaň, ktorá jemne pohladí, ale nevnucuje sa. To je na tom to najkrajšie. Spolu s ďalšou Baškou, grafičkou, dokonca vytlačili kódy z nášho webu a do nich zabalili darčeky – myšlienku kampane „daruj vedomosti“. Paráda!!

Keď sa stretnú správni ľudia, je to pre organizáciu veľkým prínosom. Naozaj. Teším sa, že sme natrafili na Bašku. Okrem našej kampane vieme diskutovať o množstve vecí a všetky nás posúvajú ďalej.

Chcela by som ešte aspoň tri Bašky 🙂 A každej organizácii prajem nájsť toho správneho človeka na pomoc pri riešení ich problémov.“

Zaujal ťa príbeh Bašky a jej skúsenosť s dobrovoľníctvom? Viac o Programe expertného dobrovoľníctva sa dozvieš tu: https://www.leaf.sk/dobrovolnici/