Posledný septembrový piatok sa  obchodné centrum Europa v Banskej Bystrici zmenilo na miesto, kde sa to okrem jesenných výpredajov hemžilo aj vysokou koncentráciou nadšencov vedy. Už tradične sa tu konal Festival vedy Európska noc výskumníkov, ktorý každoročne prináša širokej verejnosti možnosť nahliadnuť hlbšie do sveta výskumov prostredníctvom práce vedcov, prototypov, pokusov, otázok a diskusií. Medzi rôznymi inšpiratívnymi ľuďmi si svoje miesto našiel aj Dominik Caban so svojou fontánou založenou na laminárnom prúdení vody, vďaka ktorej sa dostal aj do programu podpory a rozvoja LEAF Award.

Dominik so svojimi spolužiakmi zo strednej školy prezentovali svoje zostrojené vynálezy v stánku s príznačným názvom Elektronika hrou. Zastavovalo sa pri nich  veľa zvedavých návštevníkov festivalu, ktorí so záujmom zistili, že fyzika nemusí znamenať iba nudné hodiny plné vzorcov, ktoré nikdy v praxi nevyužijeme.

Dominik spolu so svojimi kamarátmi okoloidúcim žiakom a študentom ochotne vysvetľoval princíp fungovania fontány, rozdiel medzi turbulentným a laminárnym prúdením vody, ale aj motiváciu, ktorá ho viedla k zostrojeniu tejto fontány v dielni u svojej starkej.

Organizátori podujatia poskytli Dominikovi priestor, aby o svojom projekte laminárnej fontány v skratke porozprával na pódiu. Moderátor ho vyspovedal z jeho úspechov, ktoré so svojim projektom dosiahol, ale nevynechal ani drobné zakopnutia, s ktorými sa Dominik musel pri tvorbe a neustálom zlepšovaní fontány vysporiadať.

Okrem toho Dominik všetkým zvedavcom prezradil svoju veľkú ambíciu a sen, ktorým je nainštalovanie fontány na námestie a rôzne technické zlepšenia fontány, na ktorých plánuje postupne pracovať.

Dominik aj napriek svojmu úspechu ostal skromným chalanom, ktorý stelesňuje motto festivalu Noc výskumníkov „obyčajní ľudia s neobyčajným povolaním“. My mu držíme palce, aby aj naďalej ostal neobyčajne obyčajným.

Ak aj Teba Dominik inšpiroval, nenechaj svoj potenciál zapadnúť prachom a daj nám o sebe vedieť tu.