Ste neziskovka, sociálny podnik alebo inovatívny startup? V Programe expertného dobrovoľníctva máte šancu získať posilu navyše, vďaka ktorej môžete napĺňať vaše poslanie ešte efektívnejšie. Šikovný dobrovoľník vám dokáže pomôcť napríklad v oblasti právnych služieb, účtovníctva, ľudských zdrojov, marketingu, v oblasti nastavovania stratégií a mnohých iných. 

Od nájdenia tej správnej expertnej pomoci vás delia tieto 3 jednoduché kroky: 


1. Prihláste sa na portál 

Na portáli môžete vytvoriť profil vašej organizácie. Je to naozaj rýchle, stačí totiž zadať kontaktné údaje a základné informácie o tom, kto ste a čomu sa venujete. Po autorizácií vášho konta sa môžete na portál kedykoľvek vrátiť a zverejniť váš dobrovoľnícky projekt. Súčasne môžete mať otvorené až 3 dobrovoľnícke projekty.  

Kde sa registrovať na portál expertného dobrovoľníctva.

Dôležité je určiť si človeka, ktorý bude dobrovoľnícky projekt za vašu organizáciu koordinovať. Treba brať totiž do úvahy, že zapojenie dobrovoľníka vyžaduje alokovanie časovej kapacity aj zo strany organizácie. 


2. Definujte projekt 

Dobre definovaný plán projektu vám pomôže nájsť vhodného dobrovoľníka

S čím potrebujete pomôcť? Na to, aby ste mohli nájsť dobrovoľníka s tou správnou expertízou,musíte najskôr identifikovať problém a potreby, ktorými sa vaša organizácia aktuálne zaoberá. Na portáli uverejníte dobrovoľnícky projekt, ktorý by vám pomohol tento problém vyriešiť. Máte tu tiež priestor špecifikovať, aký typ dobrovoľníka potrebujete. Vyberiete si, akú by mal mať expertízu a špecializáciu, tiež či preferujete, aby pracoval na diaľku, alebo vám viac vyhovuje osobný kontakt.  


Snažte sa svojim projektom zaujať!

Dobrovoľníci si totiž vyberajú z množstva projektov. Máte možnosť odprezentovať, v čom je vaša organizácia jedinečná a vyniknúť inšpiratívnym projektom. Budete mať tiež priestor nahrať fotku tímu, či logo.


3. Vyberte dobrovoľníka 

Automaticky navrhneme najvhodnejších dobrovoľníkov.

 Portál automaticky vygeneruje najlepšie zhody vašich  požiadaviek s profilom zaregistrovaných dobrovoľníkov podľa ich expertíz, špecializácií a preferencií projektu. Vy si následne vyberiete dobrovoľníka, ktorý najviac vyhovuje vašim predstavám. 


Je to ako Airbnb pre dobrovoľníctvo.

Musí nastať obojsmerná zhoda, a teda aj dobrovoľník musí prejaviť záujem o váš projekt.  Až potom sa vám zobrazia kontaktné údaje dobrovoľníka a môžete si tak dohodnúť osobné stretnutie.  

Pozor, nie ste v tom sami, vždy je tu niekto z LEAFu. Každý dobrovoľnícky projekt má totiž priradeného LEAF koordinátor, ktorý poskytuje podporu počas celého trvania projektu. Môžete sa naňho kedykoľvek obrátiť. 

Cez Program expertného dobrovoľníctva sa stretli už stovky expertných dobrovoľníkov a zaujímavých organizácií. O mnohých dobrovoľníckych spoluprácach si môžete prečítať na našom blogu   

Ako vníma pomoc expertného dobrovoľníka  CEO organizácie Aj ty v IT, Petra Kotuliaková?  

Keď sa stretnú správni ľudia, je to pre organizáciu veľkým prínosom. Naozaj. Teším sa, že sme natrafili na našu dobrovoľníčku Bašku. Okrem našej kampane vieme diskutovať o kopci vecí a všetky nás posúvajú ďalej. Pre organizáciu je však dôležité vedieť presne (alebo aspoň približne :)), čo od spolupráce očakáva a aký má byť výsledok. Aby túto potrebu vedela pretlmočiť aj dobrovoľníkovi. Každej organizácii prajem nájsť toho správneho človeka na pomoc pri riešení ich problémov.  

Nepremeškajte šancu posunúť vašu organizáciu vďaka expertnému dobrovoľníkovi. A prihláste sa už dnes na náš portál.  

Viac o Programe expertného dobrovoľníctva tu dobrovolnici.leaf.sk